RECEPTY » Předkrmy
Velikonoční nádivka

recept je určen pro 10 osob
doba přípravy je cca 2-3 h

Suroviny:
200 g uzeného masa
400 g hovězího masa
400 g vepřového masa (plecko)
10 vajec
10 rohlíků, nejlépe včerejších
kadeřavá petržel nebo listy kontryhele či celerová nať
dvě až tři lžičky směsi koření „NÁDIVKA"
(Směs tvoří kmín, česnek, majoránka, pepř, muškátový květ a nové koření - směs lze koupit nebo si namíchat vlastní čí přidat koření jednotlivě podle své chuti.)
sůl
olej nebo jiný tuk na vymazání pekáče např. olej ve spreji „MISTR PEKAŘ"

Příprava:
Při přípravě Velikonoční nádivky je třeba dodržet základní poměr tak, aby na každých 10 dkg masa bylo použito jedno vejce, jeden rohlík. Nejlepší nádivka je, když obsahuje jak maso uzené, tak vepřové i hovězí.
Maso nakrájíme na menší kusy a uvaříme každý druh samostatně ve vodě tak, aby bylo ponořené, bez dalších přísad, až je měkké. Vývar slijeme dohromady a necháme vychladnout.
Nakrájíme rohlíky na kolečka a zalijeme je vývarem, aby se rohlíky dobře nasákly, ale na dně mísy nezůstával vývar z masa.
Potom přidáme žloutky, nakrájené maso na kostičky, hrst nakrájené kadeřavé petržele nebo kontryhelu (lze použít i celerovou nať) a 2 až 3 lžičky směsi koření „NÁDIVKA". (Směs tvoří kmín, česnek, majoránka, pepř, muškátový květ a nové koření - směs lze koupit nebo si namíchat vlastní čí přidat koření jednotlivě podle své chuti.)
Vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do nádivky. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme v závislosti na množství použitého vývaru z uzeného masa.
Vymažeme pekáč nebo vystříkáme olejem ve spreji Mistr Pekař (Easy Cook) a nádivkovou hmotu v něm rovnoměrně rozprostřeme. Velikost pekáče volíme tak, aby nádivka netvořila silnější vrstvu než 3 cm. Tento recept odpovídá použití hlubokého plechu, který je součástí každého klasického sporáku. Pečeme při teplotě okolo 150°C v troubě do zlatova.

Doporučená příloha:
kyselá okurka nebo salát s čerstvé zeleniny

Autorem receptu je LP
Zdroj: www.labuznik.com